User Tools

Site Tools


projekt:fogyunk

Miért kevés a ministráns?

A probléma az, hogy hiányzik egy korosztály a misékről.

  • 0 és 14 között van kb. a 20% (hittanosok miatt)
  • 14 és 25 között alig 10% (ideértve a zenészeket is)
  • 25 és 40 között kb 30%
  • 40 felett jó 40%

Vagyis pont az a réteg hiányzik a templomból, amelyik a ministránsközösség bázisát adhatná. Meg kell jegyezni, hogy a jelenség nem általános, hiszen vannak misék, ahol a hívek túlnyomó része a 14 - 25 korosztályba esik.

A miséken tapasztalható korfa képét elképzelésünk szerint a következő tényezők befolyásolják:

  • fiatal közösségek megléte, aktivitása a plébánián
  • a prédikációk választott célközönsége
  • a mise időpontja
  • a templom elhelyezkedése városon belül
  • … még valami?

Eddig azzal próbálkoztunk, hogy közösségeket tartsunk életben, hívjunk be a plébániára, de ez azzal együtt is kudarcot vallott, hogy termeket és anyagi támogatást is ígértünk (nem alaptalanul). Nem hárítjuk magunkról a felelősséget, ha azt mondjuk, hogy már nem a ministránsközösségen múlik a saját utánpótlása, hanem a plébánián.

Javaslatok

Nehéz konstruktívan állni a kérdéshez, ha ismerjük a viszonyokat és tudjuk mennyi ideje tartanak a meddő próbálkozásaink. Viszont mindig van pár dolog, amit meg lehet próbálni:

Legyen egy ifjúsági mise

Egy kimondottan fiataloknak, fiatalabbaknak szóló mise tipikusan szombat / vasárnap este jó táptalaj lenne a közösségeknek. Ha helyben nincs olyan pap, aki tudna kimondottan fiataloknak tartani olyan misét, akkor hívni kell, az egyházmegye is láthatja a potenciált abban, hogy egy lakótelep - közeli plébánia szeretne fiatalokat megfogni.

Ifjúsági hittan

A középiskolákban lett hittan, jó lenne ismerni ennek a kereteit és elérni, hogy minél fiatalabb oktatók menjenek tanítani, olyanok akik kedvet csinálnak és hitelesen hívnak embereket a misékre.

Jó dolog az, hogy középsulis hittanos csoportokat hívunk a plébániára, misére, legjobb lenne ezt jegyekkel, pluszpontokkal honorálni az iskolai órákon. Csak reménykedni lehet, hogy ehhez nem túl merev még a közoktatás…

Felmérés

Meg kell kérdezni a híveket miért járnak misére, meg kell az elsőáldozókat is kérdezni. Kritikus lenne kideríteni, hogy az elsőáldozás után miért maradnak el sokan, milyen motivációjuk volt az esemény előtt és hogy az egyáltalán elég -e arra, hogy később is tartsa a lelkesedést…

projekt/fogyunk.txt · Utolsó módosítás: 2014/04/27 12:36 szerkesztette: asztrik